Leki z puszczańskiej apteki: czarny bez

Kategoria: A to ciekawe

Jesienna Puszcza Białowieska zachwyca nie tylko paletą barw, ale również bogatą apteczką – pełną kolorów, aromatów, a przede wszystkim zdrowych składników. We wrześniu dojrzewają jedne z najzdrowszych, a zarazem najbardziej tajemniczych owoców, znanych magii i tradycji od wieków. Tajemnica ukryta pod czarną peleryną owoców intryguje po dziś dzień – w baldachach czarnego bzu bujnie rodzącego we wrześniu zaklęta została wiara w niezwykłe, ale przede wszystkim – solidna dawka zdrowia.

Czarny bez to skarbnica witamin i związków niezbędnych dla zdrowia. Surowcem zielarskim są dojrzałe owoce i kwiaty. Kwiaty należy zbierać w słoneczne majowe oraz czerwcowe dni, zaś suszyć rozłożone lub zawieszone w przewiewnych ciemnych pomieszczeniach. Z kolei zbiór owoców należy zaplanować na wrzesień i październik. Ale pamiętajmy, by zbierać bez w pełni dojrzały, bowiem tylko wtedy unikniemy zatrucia niebezpieczną sambunigryną. Pełnię zdrowych składników dostarczają dojrzałe owoce – czarne niczym diamenty, szklą się w jesiennym słońcu.

Owce czarnego bzu – takie małe, a takie zdrowe

W malutkich owocach i kwiatach znajdują się m.in. witaminy A i C oraz z grupy B, potas, sód, wapń, fosfor, magnez i selen. W bogatym wachlarzu składników ważne miejsce zajmują też flawonoidy (znajdujące się w kwiatach), wpływające na dobre wchłanianie witaminy C przez organizm. Szklanka soku z czarnego bzu pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu człowieka w tę witaminę. Wielość dobroczynnych substancji sprawia, że czarny bez to roślina dobra na uporczywe choróbska – zwalcza przeziębienia, skutecznie obniżając gorączkę, ponadto łagodzi bóle reumatyczne, a także wykazuje właściwości przeciwdziałające zaparciom oraz odtruwające organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii i toksyn, a przede zwalcza wolne rodniki, które słusznie kojarzymy z nowotworami. Nie na darmo w europejskich domach czarny bez nazywano chłopską apteczką– choć to określenie, tyle że w nieco zmienionej formie, znane było już w czasach pierwszego lekarza – Hipokratesa (ojciec medycyny nazywał roślinę podręczną apteczką). Ale czarny bez zawdzięcza swoją zawrotną karierę nie tyleż lekarskim właściwościom, co magii – wiara w niezwykłe moce ukryte w głębokiej czerni bzu sięga hen w mroki dziejów. Celtowie, Germanie i Słowianie uważali bez za drzewo święte, dawni druidzi wykorzystywali owoce do odprawiania magicznych rytuałów. Pamięć o większości z nich utonęła w morzu historii,  jednak wiara w niezwykłe właściwości bzu znalazła schronienie na tratwie tradycji. Gospodynie w staropolskich wsiach wieszały baldachy bzu nad drzwiami i oknami, co miało ustrzec dom przed nieszczęściami i piorunami. Te bardziej zapobiegliwe sadziły krzewy bzu w krańcach zagrody, stanowiące  nadnaturalny mur wobec złej siły.  Po dziś dzień zresztą  spacerując po podlaskiej wsi za płotu wychylają się baldachy czarnych owoców.

 Czarny bez – roślina z pogranicza magii i medycyny ma też bardziej przyziemne właściwości – doskonale sprawdza się w kuchni. Z owoców przyrządza się konfitury, soki, dżemy i nalewki, zaś z kwiatów aromatyczne herbatki. Prawdziwą furorę robią kwiaty bzu zasmażane w cieście naleśnikowym, podane z odrobiną cukru pudru lub soku z cytryny. Czarny bez można wykorzystywać na wiele sposobów, na tyle na ile pozwala nam nasza kucharska wyobraźnia. Pamiętajmy, że owoce dzikiego bzu nie nadają się do spożycia na surowo, podobnie jak kwiaty. Podczas robienia przetworów (dżemów, galaretek, soków, kompotów) owoce, soki muszą być przecedzone przez gęste sito lub gazę by oddzielić od nich pestki, które po zjedzeniu mogą wydzielać wcześniej wspomnianą sambunigrynę.

Natura dostarcza człowiekowi wszystkich niezbędnych witamin i mikroelementów niezbędnych człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania. Już niedługo kolejna opowieść.

 

Katarzyn Nikołajuk

* Artykuł nie stanowi  porady medycznej, lekarskiej czy farmaceutycznej. Czytelnik przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji co do zażywania, powinien skonsultować się (w zależności od potrzeb) z lekarzem lub farmaceutą.

 

czarny bez

czarny bez

czarny bez

 

 

Kontkat

Adres urzędu

Herb Powiatu Starostwo Powiatowe w Hajnówce

ikonka adresuul. Aleksego Zina 1,

 17-200 Hajnówka

telefon ikonka  Telefon: +48 85 682 27 18

 Faks: +48 85 682 42 20

email:

sekretariat@powiat.hajnowka.pl

Administrator strony email:

redakcja@powiat.hajnowka.pl

obraz imitujący zegar  Godziny pracy:

 poniedziałek - piątek: 7:30 - 15:30

Zapowiedzi

Zapraszamy na ferie w regionie

plakat

wykrzyknik.gif

 W najbliższy weekend:

 

KONCERT NOWOROCZNY, 20.01.2018

Spacer tematyczny "Skrzydlata zima", 20.01.2018

 

 

                     Więcej zapowiedzi